نبی موسی زاده؛ جعفر توکلی
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 30 تیر 1402
چکیده
هدف: ویروس کرونا و آثار و پیامدهای آن، وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم را با چالشهای زیادی مواجه کردهاست، که کشورها اقدامات و روشهای مختلفی را به منظور جلوگیری از اشاعه بیشتر این ویروس انجام دادهاند، ...
بیشتر
هدف: ویروس کرونا و آثار و پیامدهای آن، وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم را با چالشهای زیادی مواجه کردهاست، که کشورها اقدامات و روشهای مختلفی را به منظور جلوگیری از اشاعه بیشتر این ویروس انجام دادهاند، این روشها موجب عدم عرضه به موقع محصولات روستایی و اخلال در بازاریابی شدهاست که در نهایت موجب اثرگذاری بر زنجیرهتامین محصولات روستاییان گردیدهاست، استان کرمانشاه به دلیل شرایط اقلیمی متنوع و قابلیتهای بالقوه منابع طبیعی، به عنوان یکی از استانهای مهم کشور در زمینه تولید محصولات کشاورزی محسوب میشود که حدود 30 درصد از شاغلین استان در بخش کشاورزی فعالیت دارند، بر این اساس هدف اساسی پژوهش حاضر واکاوی تأثیر شیوع پاندمی کووید19 بر زنجیره تامین محصولات کشاورزی روستاهای استان کرمانشاه میباشد تا اثرات کرونا بر زنجیره تامین محصولات کشاورزی روستاهای مورد بررسی شناسایی شود.
روششناسی پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف، توسعه ای- کاربردی و از نظر پارادایم در گروه تحقیقات کیفی قرار میگیرد که با روش تئوری بنیانی صورت گرفته و برای نمونهگیری از نمونهگیری هدفمنداز نوع نمونهگیری گلولهبرفی استفاده شدهاست، مشارکتکنندگان شامل 40 نفر از مقامات محلی میباشد، مصاحبه با مقامات محلی به صورت تمامشماری و جمع آوری دادهها تا رسیدن به اشباع نظری دادهها ادامه پیدا کرد، دادهها از طریق سوالات مصاحبه نیمه ساختاریافته جمعآوری و برای مدیریت آنها و کدبندی اسناد، از نرم افزار مکسکیودا استفاده و در نهایت تحلیل انجام شدهاست.
یافتهها: یافتههای پژوهش منجر به شناسایی 117 مقوله و 6 طبقه با عناوین: تامین نهاده، وضعیت تولید، مشکلات تولید، وضعیت فروش محصولات، مشکلات فروش محصولات، بازاریابی محصولات و 1 طبقه گسترده: زنجیرهتامین شد.
نتیجهگیری: شیوع کرونا منجر به اثر گذاری بر زنجیره تامین محصولات کشاورزی روستاهای مورد بررسی گردیدهاست که در این راستا مواردی نظیر افزایش هزینه و کمبود مواردی همچون سم،کود، کارگر و ماشین آلات. حمل و نقل و عدم فروش الکترونیکی محصولات، حاکمیت بازار و روشهای سنتی فروش، عدم انجام اقدامات خاص، عدم پیدا کردن راه جدید برای فروش، افزایش و کاهش فروش و تولید بعضی از محصولات و... شناسایی شد، برنامهریزی و اقدام در راستای اثرات شناسایی شده میتواند به بهبود وضعیت زنجیره تامین محصولات روستاییان در پاندمی کرونا کمک نماید.